Nucile sunt alimente extrem de populare, care, în ciuda conţinutului bogat în grăsimi, au un număr impresionant de beneficii pentru sănătate. Nucile sunt o sursă importantă de nutrienţi, deoarece conţin proteine, carbohidraţi, fibre, vitamina E, magneziu, fosfor, cupru, mangan şi seleniu. (VEZI ŞI: Beneficiile ceaiului de ienupăr. Ajută rinichii, digestia şi respiraţia, dar şi...)
Nucile sunt pline de antioxidanţi, care ajută la controlul radicalilor liberi (molecule instabile produse ca parte a metabolismului). De menţionat că producţia de radicali liberi creşte ca răspuns la expunerea îndelungată la soare, stres şi poluare, spun specialiştii. Când nivelul radicalilor liberi este prea ridicat, organismul se află într-o stare de stres oxidativ, care creşte riscul de boală.
Antioxidanţii din nuci (polifenoli) pot combate stresul oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi care afectectează negativ celulele.
De asemenea, nucile vă pot ajua să scăpaţi de kilogramele în plus, cercetări recente arătând că asta se întâmplă deoarece organismul nu absoarbe toate caloriile existente în miezul de nucă.
O altă calitate a nucilor este că pot scădea nivelul colesterolului şi al trigliceridelor din corp. Totodată, nucile sunt indicate şi în alimentaţia persoanelor care suferă de diabet de tip II şi sindrom metabolic. (NU RATA, AICI: Proprietăţile orezului. Dă rapid energie corpului, scade tensiunea, încetineşte îmbătrânirea şi…)
Conţinutul scăzut de carbohidraţi al nucilor face ca, atunci când le mâncăm, nivelul de zahăr din sânge să nu crească mult, ceea ce înseamnă că nucile pot înlocui alimentele bogate în carbohidraţi, iar asta va duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Nucile pot ajuta şi la reducerea inflamaţiilor, conform unor studii recente, apărând organismul de bacterii şi agenţi patogeni potenţial periculoşi. Conţinutul bogat în fibre al nucilor este, de asemenea, benefic. Deşi organismul nu poate digera fibrele, bacteriile care trăiesc în colon pot face acest lucru. De aceea, multe tipuri de fibre funcţionează ca prebiotice, sau „hrană” pentru sănătatea bacteriilor din intestine. (CITEŞTE ŞI: De ce nu e bine să iei antibiotice. Ce trebuie să ştii despre viruşi, bacterii şi rezistenţa la antibiotice)
Nu în ultimul rând, nucile sunt extrem de sănătoase pentru funcţionarea inimii, consumul lor constant reducând riscul de boli cardiace, dar şi de accident vascular cerebral. În general, cel mai sănătos este ca nucile să fie consumate crude, însă pot fi şi coapte în cuptor, la 175 de grade. (VEZI ŞI: Beneficiile sucului de portocale. Previne pietrele la rinichi, ajută circulaţia, face pielea strălucitoare şi…)